POČETNA STRANICA Sindikata strojovođa hrvatske   O NAMA (Povijest; Statut; Ustroj; SSH international)   INFO (Novosti; Iz medija, On line info, Sms info, Sindikalna scena&)   STRUKA (Zakoni; Pravilnici; Upute; Kolektivni ugovor&)   PARLAONICA (Forum 
lanova i prijatelja SSH)   KONTAKT (Kontakt informacije o uredima i aktivistima SSH)

HŽ Putnički prijevoz - ISPLAĆENA PLAĆA ZA KOLOVOZ; NEMA ZAPOŠLJAVANJA PREKO AGENCIJE; OTKAZAN ŠTRAJK
Objavljeno: 16 10 2015
            Dana 16. listopada 2015. okončano je mirenje povodom najave štrajka Sindikata strojovođa Hrvatske uslijed neisplate dijela plaće za mjesec kolovoz za radnike strojnog i vlakopratnog osoblja te uslijed prekida kolektivnih pregovora u HŽ Putničkom prijevoz.
          Po pitanju isplate neisplaćenog dijela plaće za kolovoz, Uprava je odmah nakon najave štrajka izvijestila da će isplatiti zaostali dio te je to danas i učinjeno čime su – po tom pitanju – prestali razlozi za štrajk. No, kada su u pitanju kolektivni pregovori, situacija je bila nešto zamršenija
.          Na prijedlog Poslodavca da se ukinu neka prava radnicima i to isključivo strojnom i vlakopratnom osoblju, ali i da se svim radnicima smanji plaća za 10%, sindikati (SSH, SHŽ i SŽH) su odgovorili svojom platformom te postavili svoje zahtjeve, između kojih je bio i onaj najvažniji - da poslodavac za rad može angažirati samo radnike s kojima ima ugovor o radu, a ne - primjerice - i radnike preko agencije za privremeno zapošljavanje.          Dan nakon što je Sindikat strojovođa Hrvatske najavio štrajk zbog neisplate cjelokupne plaće za strojovođe i konduktere, Uprava je odlučila prekinuti kolektivne pregovore što je u jednu ruku, kako je i napisao Sindikat hrvatskih željezničara na svojoj web-stranici, bilo dobro jer je bar do iza izbora odgođeno inzistiranje Poslodavca na smanjenju plaće svih radnika te specifičnih prava samo strojovođa i konduktera. Međutim suprotno tom lakomislenom zaključku, prekid pregovora da je prihvaćen od strane svih sindikata, značio bi da su sindikati odustali i od svojih zahtjeva. Takvo što sindikat s najvećim štrajkaškim potencijalom u hrvatskom željezničkom sustavu - Sindikat strojovođa Hrvatske - nije mogao prihvatiti te je odmah sljedeći radni dan – 9.listopada 2015. – proširio opseg zahtjeva u štrajku i uz traženje isplate zaostatka plaće za strojovođe i konduktere, zatražio i nastavak pregovora. O svojim postupcima izvijestio je i druga dva sindikata – SŽH i SHŽ koji su, da budemo iskreni, dali podršku Sindikatu strojovođa ali su odlučili ne najaviti štrajk.
         Pregovori Sindikata strojovođa Hrvatske su trajali od utorka do danas i imali su svojih teških trenutaka – od povišenih tonova pa do napuštanja i povrataka za stol obiju strana, no na kraju su okončani uspješno. Cilj sindikat je bio da se spriječi zapošljavanje preko agencija za privremeno zapošljavanje, što je Poslodavac tijekom ove godine radio u devet slučajeva i to do sada samo na radnom mjestu konduktera (Split i Rijeka), a vrlo vjerojatno – da nije bio suočen sa štrajkom SSH – radio bi i dalje, kako na radnom mjestu konduktera, tako i na radnom mjestu strojovođa.
          Na posljetku, pod pritiskom štrajka zakazanog za 19. listopada 2015. Uprava je odlučila postići kompromis te je potpisan sporazum koji temeljem Zakona o radu ima snagu Kolektivnog ugovora, a kojim se Poslodavac obvezao da neće za rad strojnog i vlakopratnog osoblja koristiti nikoga drugoga osim svojih radnika. Radnicima na tim radnim mjestima je to bitno jer se na taj način onemogućava rušenje njihove cijene sata rada na legalan način (agencijski radnici uvijek imaju manju plaću, manja prava, i nemaju niti ugovor na određeno), a isto tako onima koji dolaze u sustav jamči se postojeća cijena sata rada i ugovor o radu (u prilogu se nalazi Sporazum broj 17680).
         Onima koji se pitaju zašto je SSH inzistirao samo na strojnom i vlakopratnom osoblju preporučujemo da razmotre platformu poslodavca po kojoj je poslodavac najveće uštede htio provesti baš kod tih radnika, te da prihvate činjenicu da su do sad najveća smanjenja broja radnika baš u tim grupacijama pa se – s obzirom na drastično rezanje broja konduktera i strojovođa – samo kod ovih grupacija pojavljuje „sezonirani efekt“ potrebe za radom preko agencije. Naravno, svako je radno mjesto bitno i svaki je radnik vrijedan, ali samo kondukterima i strojovođama prijeti realna opasnost da se njihova cijena rada i ostala prava smanje zapošljavanjem preko agencije jer samo kod njih postoji problem „sezonskih oscilacija“. Potreba za ugovaranjem ove obveze za ostala radna mjesta jest ništa drugo doli ugovaranje ginekologa za muškarce.
          Sindikat strojovođa Hrvatske ocjenjuje pozitivnom reakciju druga dva sindikata koji su, nakon što je SSH teškim pregovorima i prijeteći štrajkom uspio izboriti da se za konduktere i strojovođe zabrani zapošljavanje preko agencije, dva sata nakon okončanja mirenja došli u zgradu Uprave i zatražili da i oni potpišu „u slovo“ isti sporazum, s tim što su oni proširili opseg i na ostale radnike a ne samo na strojovođe i konduktere na kojima uprava, poslovično, najviše želi uštedjeti i koji jedini u sustavu nemaju, primjerice, propisano vrijeme korištenja stanke.
           Potez koji su učinili potpisivanjem sporazuma br. 17699 je dobar za sindikalnu scenu i sve radnike iako – s obzirom da nisu najavili štrajk pa sporazum nije potpisan u proceduri mirenja – nema snagu kolektivnog ugovora, za razliku od sporazuma SSH-Uprava br. 17680 koji ima snagu Kolektivnog ugovora (članak 209. stavak 2. Zakona o radu).  Bez obzira što sporazum SHŽ/SŽH nema snagu kolektivnog ugovora, njihov potez jest uistinu razuman i smatramo da otvara prostor daljnjoj još boljoj međusindikalnoj suradnji. Uprava je također povukla mudar potez dozvolivši sindikatima koji nisu bili spremni ići u štrajk zbog agencijskog zapošljavanja konduktera tijekom prošlog ljeta (a vjerojatno i strojovođa ubuduće) da se pridruže njenom sporazumu sa Sindikatom strojovođa kojeg je potpisala dva sata ranije pod prijetnjom štrajka.
          Naime, u konačnici je najmanje bitno što je jedino Sindikat strojovođa Hrvatske bio spreman zaustaviti vlakove kako bi se taj problem riješio –puno je bitnije da svi sindikati, kako oni sa štrajkaškim potencijalom tako i oni bez njega, razmišljaju jednako. Uvijek je bilo i bit će onih koji „povuku“ više i onih koji „povuku“ manje – ali sada bar vučemo u istom smjeru.

Predsjednik SSH
Nenad Mrgan


sporazum_16-10-2015.pdf 344.59Kb Broj citanja: 415

TERME TUHELJ
Sindikat strojovođa Hrvatske u suradnji s Termama Tuhelj iz Tuheljskih Toplica organizira za svoje članove i njihove obitelji odmor u Termama s popustom.
OPŠIRNIJE...

LJETUJTE U MURTERU
Sindikat strojovođa Hrvatske je vlasnik sindikalnog odmarališta u uvali Slanica na otoku Murteru. Prijave za ljetovanje u 2010. godini se prikupljaju od 1. veljače 2010. godine.
OPŠIRNIJE...

KREDITI SVIH BANAKA NA JEDNOM MJESTU
Poštovani članovi Sindikata strojovođa Hrvatske,
jedna od najčešće traženih usluga u sindikatima je pomoć pri realizaciji najpovoljnijih kredita. Do sada je kreditiranje bilo ograničeno na pojedinačne ponude banaka, često jednu ili dvije kreditne linije sa strogo definiranim uvjetima za realizaciju.
OPŠIRNIJE...

ODMOR U DARUVARSKOM TERMALNOM VODENNOM PARKU

1-v.jpg

Sindikat strojovođa Hrvatske u suradnji s termalnim vodenim parkom Daruvar "Aqua-balissae" od 20. srpnja 2011. godine osigurava kupanje s popustom za svoje članove i njihove obitelji. Cijena cjelodnevne kate za kupanje umjesto 40 kn radnim danom i 50 kn u dane blagdana i vikenda, za članove Sindikata strojovođa Hrvatske i njihove obitelji iznosi 25 kn, dok je obiteljska dnevna karta (roditelji i jedno dijete) umjesto 100 kn 60 kn za članove SSH. Zainteresirani za korištenje ove pogodnosti mogu se javiti svom povjereniku koji će im osigurati kupone za ostvarenje popusta. Više informacija o sadržajima Aqua-balissae možete pronaći na http://www.aquae-balissae.hr/


SSH ON LINE INFO
«SSH ONLINE INFO» usluga je koju pruža WEB-portal Sindikata strojovođa Hrvatske u cilju bolje informiranosti i većeg protoka informacija. «SSH ONLINE INFO» namijenjen je isključivo članovima Sindikata strojovođa Hrvatske koji žele u miru vlastitog doma saznati iz prve ruke, a k tome još i vrlo brzo, sve informacije vezane uz rad Sindikata strojovođa Hrvatske i to u većoj količini i znatno detaljnije nego li se to može saznati s WEB-stranice SSH. Sistem rada usluge «SSH ONLINE INFO» vrlo je jednostavan i k tome sasvim besplatan, a sva se korespondencija obavlja putem e-maila. Da bi ste se prijavili za «SSH ONLINE INFO» dovoljno je popuniti on line formular, te ćete automatski biti upisani na mailing listu «SSH ONLINE INFO» što znači da ćete od tog trenutka primati e-mailove sa svježim obavijestima o aktivnostima sindikata, događanjima na Hrvatskim i europskim željeznicama i svime onime što dotiče probleme rada članova Sindikata strojovođa Hrvatske. Nadamo se da ćete biti zadovoljni kvalitetom i brzinom informacija koje će vam «SSH ONLINE INFO» pružiti.
 FORMULAR ZA UPIS

SSH SMS INFO
Sindikat strojovođa Hrvatske pokrenuo je informativni servis "SMS-info". Taj novi servis obuhvaćat će prijem vrlo važnih i kratkih obavijesti o aktivnostima Sindikata putem SMS-a. Glavna prednost ove usluge je brzina prijenosa značajnijih informacija što će povećati razinu pravovremene informiranosti članova.Ovaj servis mogu koristiti samo i isključivo članovi SSH.Ukoliko još niste dobili niti jedan SMS od SMS info, molimo Vas da pošaljete inicijalni SMS sadržaja: Ime, Prezime, Naziv podružnice Sindikata na broj 099 3113 422
.
Svjetska federacija transportnih radnikaEuropska federacija transportnih radnikaEuropska radnička konfederacijaUdruženje europskih sindikata strojovođaASLEF – Sindikat strojovođa Ujedinjenog kraljevstvaGDL – Sindikat strojovođa NjemačkeNLF – Sindikat strojovođa NorveškeSindikat strojevodij SlovenijeSindikat Mašinovođa - Strojovođa u FBiHNezavisni sindikat mašinovođa SrbijeMozdonyvezetök SzakszervezeteSindikat prometnika vlakova hrvatskeSindikat željezničara hrvatskeSindikat infrastrukture HŽŽeljeznice_netVLAKOVI.com
Ovo jloko.pnge web stranica Sindikata strojovođa Hrvatske – ali Sindikat strojovođa Hrvatske ste Vi. I zato mi želimo da ovo bude stranica koja radi za Vas i na koju možete biti ponosni. Stoga, molimo Vas, ako imate prijedlog za njeno unapređenje i poboljšanje, nemojte ga zadržati za sebe – podijelite ga s nama! Mi se uistinu zahvaljujemo na Vašim dobrim namjerama i konstruktivnim kritikama koje će te nam poslati na info(at)ssh.hr a kako bi ova stranica bila još bolja.
Sindikat strojovođa Hrvatske ne prikuplja niti obrađuje nikakve osobne podatke putem web stranice ili kolačića (cookie), a isti se mogu naći u vašem računalu zbog tehničkih razloga. Detaljnije na stranici: uvjeti korištenja