POČETNA STRANICA Sindikata strojovođa hrvatske   O NAMA (Povijest; Statut; Ustroj; SSH international)   INFO (Novosti; Iz medija, On line info, Sms info, Sindikalna scena&)   STRUKA (Zakoni; Pravilnici; Upute; Kolektivni ugovor&)   PARLAONICA (Forum 
lanova i prijatelja SSH)   KONTAKT (Kontakt informacije o uredima i aktivistima SSH)

KAD NEPRAVDA POSTANE ZAKON - OTPOR POSTAJE DUŽNOST!
Objavljeno: 16 05 2016
U četvrtak, 12. svibnja 2016. godine, uručen je nezakoniti otkaz Ugovora o radu dopredsjedniku SSH i članu Nadzornog odbora HŽ Putničkog prijevoza Daliboru Petroviću, zaposlenom na radnom mjestu strojovođe u Bjelovaru, kojeg je potpisao osobno predsjednik Uprave HŽPP-a Dražen Ratković iz fabriciranog razloga (Petrović se, naime, se usudio upozoriti tri odgovorne osobe na nužnost poštivanja zakona i moguće konzekvence).

Ništa novo i ništa iznenađujuće, kada je u pitanju odnos predsjednika Uprave HŽPP Dražena Ratkovića prema strojovođama i svima onima koji su se usprotivili njegovom uništavanju HŽPP-a, ugrožavanju prometa, zataškavanju kriminala, bespotrebnim i počesto sumnjivim javnim nabavama, ukidanju vlakova, povećanju administaracije, djeljenja poslova bez natječaja, kupovina zaštitnih hlača po 700 kn ili radničkih vjetrovki po cijeni većoj od 2000 kn…

Sasvim je sigurno da otkaza uopće ne bi bilo da je SSH pristao na smanjenje plaće, što je sam Ratković vrlo jasno i implicirao u razgovoru s Petrovićem prije neki dan. No – ni 1989. kada su nas privodili na „miliciju“, kada su nas zatvarali, kada su nas tjerali da pod uprtačima vozimo vlakove – nismo posustali, pa nismo mogli niti htjeli postutati ni sada. Radnici ne smiju i NEĆE osjetiti na svojim platnim listama bahato ponašanje pijanih bogataša, pa koštalo što god koštalo!!!

Ni trenutka ne sumnjamo u ishod sudskog spora koji će uslijediti, kao što nismo sumnjali u ishod 13 prvostupanjskih presuda u zadnjih pola godine koje su potvrdile da HŽPP pod Ratkovićevom dirigentskom palicom – naprosto ne poštuje pravni poredak ove zemlje! I može netko, pa makar i sam Ratković, potezati veze po sudovima koliko mu volja, ali mi – IDEMO DO KRAJA i uopće ne sumnjamo da će netko za svu štetu odgovarati ili svojom imovinom ili svojom slobodom.

Da podsjetimo… Uprava HŽ PP tražila je suglasnost od SSH i povjerenika u funkciji radničkog vijeća Anđelka Horvata da daju suglasnost na njihov prijedlog otkazivanja UOR-u Daliboru Petroviću, dopredsjedniku SSH, na što smo odbili dati istu. Uprava je zatražila nadomjestak suglasnosti sudskim putem. Prvostupanjski sud glatko je odbio nadomjestiti suglasnost, no Županijski sud u Splitu (kamo je otišla žalba HŽPP-a) preinačio je odluku prvostupanjskog suda u postupku koji brzinom podsjeća na lik iz filma - Supermana, a obrazloženjem preinačenja presude na lik iz stripa - Superh.... Jer, i za poslovično brzo zapadno sudstvo sedam dana, koliko je proteklo od zaprimanja predmeta do odluke, je prebrzo. Naime, sudac je zaprimio predmet 29. ožujka 2016. a tročlano sudsko vijeće donijelo je odluku već 7. travnja 2016. (sedam radnih dana). Vrhunac tog sudskog humora je obrazloženje presude u kojem se – ni manje ni više – dozvoljava HŽPP-u da otkaže Ugovor o radu i Anđelku Horvatu iako to niti je itko tražio niti je bilo predmet spora (on je, naime, samo bio povjerenik čija se suglasnost tražila). S druge pak strane, ne treba posebno spominjati slučajeve radnika koji na pravomoćnost presude (žalbeni postupak) čekaju po devet mjeseci...

Vezano za preinačenu odluku zatražiti će se revizija postupka, a što se tiče izvanrednog otkaza ugovora o radu podnijet će se tužba. Vjerujemo da će u konačnici predmet biti riješen u interesu svih radnika i sindikalizma uopće, sukladno međunarodnim konvencijama i EU direktivama.

Provode se također sve aktivnosti kako bi sindikalne međunarodne organizacije bile upoznate s kršenjem međunarodnih sporazuma od strane Uprave HŽPP-a, a time (ako ne reagira) i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Dalibor Petrović, dakako, nastavlja obavljati poslove dopredsjednika Sindikata strojovođa Hrvatske i predstavljanja strojnog osoblja i ostalih članova SSH u HŽ Putničkom prijevozu d.o.o., kao i dužnost IZABRANOG člana Nadzornog odbora HŽPP-a. Idemo do kraja!

Predsjednik SSH
Nenad Mrgan

TERME TUHELJ
Sindikat strojovođa Hrvatske u suradnji s Termama Tuhelj iz Tuheljskih Toplica organizira za svoje članove i njihove obitelji odmor u Termama s popustom.
OPŠIRNIJE...

LJETUJTE U MURTERU
Sindikat strojovođa Hrvatske je vlasnik sindikalnog odmarališta u uvali Slanica na otoku Murteru. Prijave za ljetovanje u 2010. godini se prikupljaju od 1. veljače 2010. godine.
OPŠIRNIJE...

KREDITI SVIH BANAKA NA JEDNOM MJESTU
Poštovani članovi Sindikata strojovođa Hrvatske,
jedna od najčešće traženih usluga u sindikatima je pomoć pri realizaciji najpovoljnijih kredita. Do sada je kreditiranje bilo ograničeno na pojedinačne ponude banaka, često jednu ili dvije kreditne linije sa strogo definiranim uvjetima za realizaciju.
OPŠIRNIJE...

ODMOR U DARUVARSKOM TERMALNOM VODENNOM PARKU

1-v.jpg

Sindikat strojovođa Hrvatske u suradnji s termalnim vodenim parkom Daruvar "Aqua-balissae" od 20. srpnja 2011. godine osigurava kupanje s popustom za svoje članove i njihove obitelji. Cijena cjelodnevne kate za kupanje umjesto 40 kn radnim danom i 50 kn u dane blagdana i vikenda, za članove Sindikata strojovođa Hrvatske i njihove obitelji iznosi 25 kn, dok je obiteljska dnevna karta (roditelji i jedno dijete) umjesto 100 kn 60 kn za članove SSH. Zainteresirani za korištenje ove pogodnosti mogu se javiti svom povjereniku koji će im osigurati kupone za ostvarenje popusta. Više informacija o sadržajima Aqua-balissae možete pronaći na http://www.aquae-balissae.hr/


SSH ON LINE INFO
«SSH ONLINE INFO» usluga je koju pruža WEB-portal Sindikata strojovođa Hrvatske u cilju bolje informiranosti i većeg protoka informacija. «SSH ONLINE INFO» namijenjen je isključivo članovima Sindikata strojovođa Hrvatske koji žele u miru vlastitog doma saznati iz prve ruke, a k tome još i vrlo brzo, sve informacije vezane uz rad Sindikata strojovođa Hrvatske i to u većoj količini i znatno detaljnije nego li se to može saznati s WEB-stranice SSH. Sistem rada usluge «SSH ONLINE INFO» vrlo je jednostavan i k tome sasvim besplatan, a sva se korespondencija obavlja putem e-maila. Da bi ste se prijavili za «SSH ONLINE INFO» dovoljno je popuniti on line formular, te ćete automatski biti upisani na mailing listu «SSH ONLINE INFO» što znači da ćete od tog trenutka primati e-mailove sa svježim obavijestima o aktivnostima sindikata, događanjima na Hrvatskim i europskim željeznicama i svime onime što dotiče probleme rada članova Sindikata strojovođa Hrvatske. Nadamo se da ćete biti zadovoljni kvalitetom i brzinom informacija koje će vam «SSH ONLINE INFO» pružiti.
 FORMULAR ZA UPIS

SSH SMS INFO
Sindikat strojovođa Hrvatske pokrenuo je informativni servis "SMS-info". Taj novi servis obuhvaćat će prijem vrlo važnih i kratkih obavijesti o aktivnostima Sindikata putem SMS-a. Glavna prednost ove usluge je brzina prijenosa značajnijih informacija što će povećati razinu pravovremene informiranosti članova.Ovaj servis mogu koristiti samo i isključivo članovi SSH.Ukoliko još niste dobili niti jedan SMS od SMS info, molimo Vas da pošaljete inicijalni SMS sadržaja: Ime, Prezime, Naziv podružnice Sindikata na broj 099 3113 422
.
Svjetska federacija transportnih radnikaEuropska federacija transportnih radnikaEuropska radnička konfederacijaUdruženje europskih sindikata strojovođaASLEF – Sindikat strojovođa Ujedinjenog kraljevstvaGDL – Sindikat strojovođa NjemačkeNLF – Sindikat strojovođa NorveškeSindikat strojevodij SlovenijeSindikat Mašinovođa - Strojovođa u FBiHNezavisni sindikat mašinovođa SrbijeMozdonyvezetök SzakszervezeteSindikat prometnika vlakova hrvatskeSindikat željezničara hrvatskeSindikat infrastrukture HŽŽeljeznice_netVLAKOVI.com
Ovo jloko.pnge web stranica Sindikata strojovođa Hrvatske – ali Sindikat strojovođa Hrvatske ste Vi. I zato mi želimo da ovo bude stranica koja radi za Vas i na koju možete biti ponosni. Stoga, molimo Vas, ako imate prijedlog za njeno unapređenje i poboljšanje, nemojte ga zadržati za sebe – podijelite ga s nama! Mi se uistinu zahvaljujemo na Vašim dobrim namjerama i konstruktivnim kritikama koje će te nam poslati na info(at)ssh.hr a kako bi ova stranica bila još bolja.
Sindikat strojovođa Hrvatske ne prikuplja niti obrađuje nikakve osobne podatke putem web stranice ili kolačića (cookie), a isti se mogu naći u vašem računalu zbog tehničkih razloga. Detaljnije na stranici: uvjeti korištenja