POČETNA STRANICA Sindikata strojovođa hrvatske   O NAMA (Povijest; Statut; Ustroj; SSH international)   INFO (Novosti; Iz medija, On line info, Sms info, Sindikalna scena&)   STRUKA (Zakoni; Pravilnici; Upute; Kolektivni ugovor&)   PARLAONICA (Forum 
lanova i prijatelja SSH)   KONTAKT (Kontakt informacije o uredima i aktivistima SSH)

Sud presudio: STANKA SE MORA VREMENSKI PROPISATI ILI DODATNO PLATITI
Objavljeno: 04 10 2016
sud-presuda-600x400.jpg

Općinski radni sud u Zagrebu donio je prvu presudu u predmetima u kojima su strojovođe tražili sudsku zaštitu svog prava na korištenje stanke koje im je uskratio tuženik HŽ Putnički prijevoz d.o.o. Presuda glasi:

"Nalaže se tuženiku da 1. do 8. tužitelju omogući svakodnevno korištenje stanke na način da za svakog od tužitelja i svaki mjesec ponaosob, propiše vrijeme stanke u unaprijed utvrđenom rasporedu smjena, te da tužiteljima naknadi parnični trošak, sve u roku od 8 dana."

Radi se o prvostupanjskoj presudi na koju se HŽPP ima pravo žaliti, a hoće li to učiniti ostaje za vidjeti, iako je jasno da bi žalba značila, osim kupovanja vremena za nečiji daljnji "osobni rat sa Sindikatom strojovođa", samo dodatno nanošenje štete HŽPP-u.

Presuda jasno govori da HŽPP krši zakon i da će morati vremenski propisati korištenje stanke koja se, kako određuje Kolektivni ugovor, ne može koristiti izvan propisanog vremena niti u dijelovima. Drugim riječima, HŽPP će morati voditi računa o tome hoće li i kada će propisati vrijeme korištenja stanke i tako riskirati poremećaje u prometu u slučaju odstupanja od voznog reda, ili će radniku dodati pola sata na dnevno radno vrijeme (tj. sat vremena za smjene dulje od osam sati) zbog nemogućnosti korištenja stanke na način kako je ugovoreno Kolektivnim ugovorom.

Obrazloženje presude također vrlo jasno ističe da je od 1. lipnja 2015. godine strojovođama onemogućeno korištenje stanke jer niti je za istu propisano vrijeme korištenja, a niti je dodatno plaćena, Procjena SSH pokazuje da je prosječni strojovođa od 1. lipnja 2015. do danas oštećen za oko 4.500 kn bruto (oko 2,5 milijuna kuna ukupno). Zanimljivo će biti vidjeti hoće li Uprava HŽPP-a sjesti za stol i pokušati pronaći rješenje, što je u petak pismeno predložio SSH, ili će tvrdoglavo nastaviti nečiji "osobni rat sa Sindikatom strojovođa" bez obzira na cijenu koju će HŽPP za to platiti.

U takvom slučaju, Sindikat strojovođa Hrvatske će iskoristiti sve zakonom dopuštene metode da takva šteta u konačnici ne optereti HŽPP, nego da se naplati iz osobne imovine odgovornih osoba koje su bile jasno i nedvosmisleno upozoravane i kojima je nekoliko puta predlagan dogovor, ali su zbog nečijeg „osobnog rata sa Sindikatom strojovođa“ ipak odlučili nanositi štetu HŽPP-u. Namjerno nanošenje štete morat će platiti oni čija je to namjera bila i oni koji su je svojim postupanjem činili, a ne svih 1900 radnika koji „nit' su luk jeli, nit' su ga mirisali“. A zna se vrlo dobro tko „vodi svoj osobni rat sa Sindikatom strojovođa“, ali i tko je predložio, institucionalizirao i proveo ideju o nezakonitom uskraćivanju prava na stanku, a o čemu SSH ima neoborive pismene dokaze.

Uskoro opširnije.

TERME TUHELJ
Sindikat strojovođa Hrvatske u suradnji s Termama Tuhelj iz Tuheljskih Toplica organizira za svoje članove i njihove obitelji odmor u Termama s popustom.
OPŠIRNIJE...

LJETUJTE U MURTERU
Sindikat strojovođa Hrvatske je vlasnik sindikalnog odmarališta u uvali Slanica na otoku Murteru. Prijave za ljetovanje u 2010. godini se prikupljaju od 1. veljače 2010. godine.
OPŠIRNIJE...

KREDITI SVIH BANAKA NA JEDNOM MJESTU
Poštovani članovi Sindikata strojovođa Hrvatske,
jedna od najčešće traženih usluga u sindikatima je pomoć pri realizaciji najpovoljnijih kredita. Do sada je kreditiranje bilo ograničeno na pojedinačne ponude banaka, često jednu ili dvije kreditne linije sa strogo definiranim uvjetima za realizaciju.
OPŠIRNIJE...

ODMOR U DARUVARSKOM TERMALNOM VODENNOM PARKU

1-v.jpg

Sindikat strojovođa Hrvatske u suradnji s termalnim vodenim parkom Daruvar "Aqua-balissae" od 20. srpnja 2011. godine osigurava kupanje s popustom za svoje članove i njihove obitelji. Cijena cjelodnevne kate za kupanje umjesto 40 kn radnim danom i 50 kn u dane blagdana i vikenda, za članove Sindikata strojovođa Hrvatske i njihove obitelji iznosi 25 kn, dok je obiteljska dnevna karta (roditelji i jedno dijete) umjesto 100 kn 60 kn za članove SSH. Zainteresirani za korištenje ove pogodnosti mogu se javiti svom povjereniku koji će im osigurati kupone za ostvarenje popusta. Više informacija o sadržajima Aqua-balissae možete pronaći na http://www.aquae-balissae.hr/


SSH ON LINE INFO
«SSH ONLINE INFO» usluga je koju pruža WEB-portal Sindikata strojovođa Hrvatske u cilju bolje informiranosti i većeg protoka informacija. «SSH ONLINE INFO» namijenjen je isključivo članovima Sindikata strojovođa Hrvatske koji žele u miru vlastitog doma saznati iz prve ruke, a k tome još i vrlo brzo, sve informacije vezane uz rad Sindikata strojovođa Hrvatske i to u većoj količini i znatno detaljnije nego li se to može saznati s WEB-stranice SSH. Sistem rada usluge «SSH ONLINE INFO» vrlo je jednostavan i k tome sasvim besplatan, a sva se korespondencija obavlja putem e-maila. Da bi ste se prijavili za «SSH ONLINE INFO» dovoljno je popuniti on line formular, te ćete automatski biti upisani na mailing listu «SSH ONLINE INFO» što znači da ćete od tog trenutka primati e-mailove sa svježim obavijestima o aktivnostima sindikata, događanjima na Hrvatskim i europskim željeznicama i svime onime što dotiče probleme rada članova Sindikata strojovođa Hrvatske. Nadamo se da ćete biti zadovoljni kvalitetom i brzinom informacija koje će vam «SSH ONLINE INFO» pružiti.
 FORMULAR ZA UPIS

SSH SMS INFO
Sindikat strojovođa Hrvatske pokrenuo je informativni servis "SMS-info". Taj novi servis obuhvaćat će prijem vrlo važnih i kratkih obavijesti o aktivnostima Sindikata putem SMS-a. Glavna prednost ove usluge je brzina prijenosa značajnijih informacija što će povećati razinu pravovremene informiranosti članova.Ovaj servis mogu koristiti samo i isključivo članovi SSH.Ukoliko još niste dobili niti jedan SMS od SMS info, molimo Vas da pošaljete inicijalni SMS sadržaja: Ime, Prezime, Naziv podružnice Sindikata na broj 099 3113 422
.
Svjetska federacija transportnih radnikaEuropska federacija transportnih radnikaEuropska radnička konfederacijaUdruženje europskih sindikata strojovođaASLEF – Sindikat strojovođa Ujedinjenog kraljevstvaGDL – Sindikat strojovođa NjemačkeNLF – Sindikat strojovođa NorveškeSindikat strojevodij SlovenijeSindikat Mašinovođa - Strojovođa u FBiHNezavisni sindikat mašinovođa SrbijeMozdonyvezetök SzakszervezeteSindikat prometnika vlakova hrvatskeSindikat željezničara hrvatskeSindikat infrastrukture HŽŽeljeznice_netVLAKOVI.com
Ovo jloko.pnge web stranica Sindikata strojovođa Hrvatske – ali Sindikat strojovođa Hrvatske ste Vi. I zato mi želimo da ovo bude stranica koja radi za Vas i na koju možete biti ponosni. Stoga, molimo Vas, ako imate prijedlog za njeno unapređenje i poboljšanje, nemojte ga zadržati za sebe – podijelite ga s nama! Mi se uistinu zahvaljujemo na Vašim dobrim namjerama i konstruktivnim kritikama koje će te nam poslati na info(at)ssh.hr a kako bi ova stranica bila još bolja.
Sindikat strojovođa Hrvatske ne prikuplja niti obrađuje nikakve osobne podatke putem web stranice ili kolačića (cookie), a isti se mogu naći u vašem računalu zbog tehničkih razloga. Detaljnije na stranici: uvjeti korištenja