POČETNA STRANICA Sindikata strojovođa hrvatske   O NAMA (Povijest; Statut; Ustroj; SSH international)   INFO (Novosti; Iz medija, On line info, Sms info, Sindikalna scena&)   STRUKA (Zakoni; Pravilnici; Upute; Kolektivni ugovor&)   PARLAONICA (Forum 
lanova i prijatelja SSH)   KONTAKT (Kontakt informacije o uredima i aktivistima SSH)
Sud presudio: STANKA SE MORA VREMENSKI PROPISATI ILI DODATNO PLATITI
Objavljeno: 04 10 2016
sud-presuda-600x400.jpg

Općinski radni sud u Zagrebu donio je prvu presudu u predmetima u kojima su strojovođe tražili sudsku zaštitu svog prava na korištenje stanke koje im je uskratio tuženik HŽ Putnički prijevoz d.o.o. Presuda glasi:

"Nalaže se tuženiku da 1. do 8. tužitelju omogući svakodnevno korištenje stanke na način da za svakog od tužitelja i svaki mjesec ponaosob, propiše vrijeme stanke u unaprijed utvrđenom rasporedu smjena, te da tužiteljima naknadi parnični trošak, sve u roku od 8 dana."

Radi se o prvostupanjskoj presudi na koju se HŽPP ima pravo žaliti, a hoće li to učiniti ostaje za vidjeti, iako je jasno da bi žalba značila, osim kupovanja vremena za nečiji daljnji "osobni rat sa Sindikatom strojovođa", samo dodatno nanošenje štete HŽPP-u.

Presuda jasno govori da HŽPP krši zakon i da će morati vremenski propisati korištenje stanke koja se, kako određuje Kolektivni ugovor, ne može koristiti izvan propisanog vremena niti u dijelovima. Drugim riječima, HŽPP će morati voditi računa o tome hoće li i kada će propisati vrijeme korištenja stanke i tako riskirati poremećaje u prometu u slučaju odstupanja od voznog reda, ili će radniku dodati pola sata na dnevno radno vrijeme (tj. sat vremena za smjene dulje od osam sati) zbog nemogućnosti korištenja stanke na način kako je ugovoreno Kolektivnim ugovorom.

Obrazloženje presude također vrlo jasno ističe da je od 1. lipnja 2015. godine strojovođama onemogućeno korištenje stanke jer niti je za istu propisano vrijeme korištenja, a niti je dodatno plaćena, Procjena SSH pokazuje da je prosječni strojovođa od 1. lipnja 2015. do danas oštećen za oko 4.500 kn bruto (oko 2,5 milijuna kuna ukupno). Zanimljivo će biti vidjeti hoće li Uprava HŽPP-a sjesti za stol i pokušati pronaći rješenje, što je u petak pismeno predložio SSH, ili će tvrdoglavo nastaviti nečiji "osobni rat sa Sindikatom strojovođa" bez obzira na cijenu koju će HŽPP za to platiti.

U takvom slučaju, Sindikat strojovođa Hrvatske će iskoristiti sve zakonom dopuštene metode da takva šteta u konačnici ne optereti HŽPP, nego da se naplati iz osobne imovine odgovornih osoba koje su bile jasno i nedvosmisleno upozoravane i kojima je nekoliko puta predlagan dogovor, ali su zbog nečijeg „osobnog rata sa Sindikatom strojovođa“ ipak odlučili nanositi štetu HŽPP-u. Namjerno nanošenje štete morat će platiti oni čija je to namjera bila i oni koji su je svojim postupanjem činili, a ne svih 1900 radnika koji „nit' su luk jeli, nit' su ga mirisali“. A zna se vrlo dobro tko „vodi svoj osobni rat sa Sindikatom strojovođa“, ali i tko je predložio, institucionalizirao i proveo ideju o nezakonitom uskraćivanju prava na stanku, a o čemu SSH ima neoborive pismene dokaze.

Uskoro opširnije.
.
Svjetska federacija transportnih radnikaEuropska federacija transportnih radnikaEuropska radnička konfederacijaUdruženje europskih sindikata strojovođaASLEF – Sindikat strojovođa Ujedinjenog kraljevstvaGDL – Sindikat strojovođa NjemačkeNLF – Sindikat strojovođa NorveškeSindikat strojevodij SlovenijeSindikat Mašinovođa - Strojovođa u FBiHNezavisni sindikat mašinovođa SrbijeMozdonyvezetök SzakszervezeteSindikat prometnika vlakova hrvatskeSindikat željezničara hrvatskeSindikat infrastrukture HŽŽeljeznice_netVLAKOVI.com
Ovo jloko.pnge web stranica Sindikata strojovođa Hrvatske – ali Sindikat strojovođa Hrvatske ste Vi. I zato mi želimo da ovo bude stranica koja radi za Vas i na koju možete biti ponosni. Stoga, molimo Vas, ako imate prijedlog za njeno unapređenje i poboljšanje, nemojte ga zadržati za sebe – podijelite ga s nama! Mi se uistinu zahvaljujemo na Vašim dobrim namjerama i konstruktivnim kritikama koje će te nam poslati na info(at)ssh.hr a kako bi ova stranica bila još bolja.
Sindikat strojovođa Hrvatske ne prikuplja niti obrađuje nikakve osobne podatke putem web stranice ili kolačića (cookie), a isti se mogu naći u vašem računalu zbog tehničkih razloga. Detaljnije na stranici: uvjeti korištenja