POČETNA STRANICA Sindikata strojovođa hrvatske   O NAMA (Povijest; Statut; Ustroj; SSH international)   INFO (Novosti; Iz medija, On line info, Sms info, Sindikalna scena&)   STRUKA (Zakoni; Pravilnici; Upute; Kolektivni ugovor&)   PARLAONICA (Forum 
lanova i prijatelja SSH)   KONTAKT (Kontakt informacije o uredima i aktivistima SSH)
KREĆU PRVI KOLEKTIVNI PREGOVORI U JEDNOM ŽELJEZNIČKOM PODUZEĆU KOJE NIJE NASTALO PODJELOM BIVŠIH HRVATSKIH ŽELJEZNICA
Objavljeno: 29 11 2016
U međuvremenu, od početka djelovanja sindikata u THPZ-u, pojavljivale su se kojekakve priče - od toga da je SSH kriminalna organizacija, preko toga da vodstvo SSH želi uništiti THPZ, pa sve do javno izgovorene rečenice jednog visokopozicioniranog THPZ-ovca da će Uprava radije uništiti firmu i zatvoriti je, nego li dozvoliti djelovanje sindikata.  
        Mi u Sindikatu strojovođa Hrvatske želimo vjerovati da je danas ovakvim pričama kraj i da su one bile samo rezultat početnog nesnalaženja Uprave. Želimo vjerovati da će Uprava, koju je vlasnik postavio da bi vodila brigu o njegovim interesima umjesto da prijeti tvrtkinim uništenjem, pristupiti socijalnom dijalogu iskreno i u dobroj vjeri. Želimo vjerovati da je moguće razgovorom, razgovorom i samo razgovorom riješiti sve probleme, ma kako god oni teški bili. Nadamo se da će Uprava razumjeti da interes vlasnika kojeg ona zastupa nije slijepi rat uz korištenje zakonom zabranjenih sredstava s bilo kojim sindikatom, koji rezultira onda i kontra-pritiskom poput inspekcija, nego iskreni dijalog. Mi se nećemo, ako na ne natjeraju, osvrtati više na teške riječi koje su pale, optužbe i uvrede, pa čak i prijetnje i ucjene - okrenut ćemo se šansi za boljom budućnošću koju zajedno, i vlasnik i Uprava i sindikati i radnici, možemo stvoriti. Iskreno se nadamo da će Uprava to shvatiti i da ćemo, možda za mjesec, dva ili tri sve ono ružno što je do sada bilo, doživljavati kao jedno "kopanje" kojim je, umjesto rova za ratovanje, iskopan temelj suradnje. Mi, nakon svega, i opet pružamo ruku povjerenja i suradnje - i to ovako javno! Ruku pružamo ne zato što se bojimo, jer dijaloga i suradnje boje se samo oni koji nemaju argumente, nego zato što radnici THPZ-a koji čine Sindikat strojovođa imaju poštene namjere koje ni u čemu nisu štetne za tvrtku. Nadamo se da će Uprava, ovaj put, ruku suradnje prihvatiti.  
        Kolegicama i kolegama iz vodstva Republičkog sindikata radnika Hrvatske zahvaljujemo se iskreno i od srca na njihovom angažmanu. Znali smo se, proteklih nešto više od mjesec dana, međusobno i ne razumjeti, znali smo ponekad "preko zuba prevaliti" i pokoju riječ koju nismo trebali izreći ili u mailu upotrijebiti katkad i krivu boju, ali - i jednima i drugima - očito je bio cilj pomoći radnicima. Ovim sporazumom to smo i dokazali. Mi u Sindikatu strojovođa iskreno vjerujemo da ćemo, OBA SINDIKATA ZAJEDNO, u interesu radnika, ali istovremeno i vodeći interes o poslovanju tvrtke, tijekom kolektivnih pregovora koji su ispred nas stvoriti uvjete da THPZ bude tvrtka u kojoj će svi željeti raditi, a nitko neće željeti otići. Ma kako god se to činilo teškim, mi u Sindikatu strojovođa mislimo da je to moguće! Vjerujemo danas, i to čvrsto, da i kolegice i kolege iz Republičkog sindikata radnika Hrvatske imaju iste namjere i želje, te da će prisustvo tog sindikata u jednom željezničkom poduzeću donijeti samo dobro, i to ne samo željezničarima u THPZ-u, nego u cijelom sektoru. Iskustva koja imaju kolegice i kolege iz vodstva RSRH u privatnom sektoru su za nas neprocjenjiva i mnoge stvari ćemo od njih moći naučiti. I to nas veseli! Sinergijski efekt suradnje dvaju sindikata koji djeluju u privatnoj željezničkoj tvrtci poput THPZ-a, jednog koji izvrsno poznaje okrutnosti privatnog sektora i zna kako se postavljati u takvom okružju, i jednog koji u detalje poznaje željeznički sektor i zna u slovo sva njegova pravila, jest naprosto neprocjenjiv. I zato danas, ovako javno, izražavamo zadovoljstvo što ćemo jedni druge, oni nas i mi njih, graditi i na kraju – uvjereni smo -  izgraditi dobar kolektivni ugovor za sve radnike. I, naravno, koji neće biti štetan za tvrtku!  
        I na kraju, radnicima THPZ-a, bez obzira kojeg sindikata bili članovi i kojeg zanimanja oni bili, izražavamo najiskrenije divljenje. Znamo da vam je proteklih mjesec dana bilo teško, znamo da je bilo pritisaka, znamo da je u moru dezinformacija bilo teško prepoznati istinu, ali isto tako znamo da svatko od vas želi imati posao, zaraditi za sebe i obitelj, i živjeti život dostojan čovjeka. Zato i razumijemo svaki vaš postupak i svaku vašu riječ, makar nam se ona možda i ne sviđala. Mi u Sindikatu strojovođa, naime, vjerujemo da se radnici zajedno mogu izboriti za svoja prava, ali samo kad se glave koje različito razmišljaju stave skupa jer cilj nam je isti - biti zadovoljnim radnikom. Snaga je, naime, u zajedništvu a ne u istom mišljenju! A vi morate i možete biti zajedno - ne zbog SSH, ne zbog RSRH, ne zbog Uprave, nego zbog sebe!!! Pripadnost različitim sindikatima gledajte samo kao malu razliku između vas, jednako važnu kao razliku u vašoj visini ili boji očiju. A to je, složit ćemo se, nebitna razlika!  

Dalibor Petrović
Zamjenik predsjednika SSH
.
Svjetska federacija transportnih radnikaEuropska federacija transportnih radnikaEuropska radnička konfederacijaUdruženje europskih sindikata strojovođaASLEF – Sindikat strojovođa Ujedinjenog kraljevstvaGDL – Sindikat strojovođa NjemačkeNLF – Sindikat strojovođa NorveškeSindikat strojevodij SlovenijeSindikat Mašinovođa - Strojovođa u FBiHNezavisni sindikat mašinovođa SrbijeMozdonyvezetök SzakszervezeteSindikat prometnika vlakova hrvatskeSindikat željezničara hrvatskeSindikat infrastrukture HŽŽeljeznice_netVLAKOVI.com
Ovo jloko.pnge web stranica Sindikata strojovođa Hrvatske – ali Sindikat strojovođa Hrvatske ste Vi. I zato mi želimo da ovo bude stranica koja radi za Vas i na koju možete biti ponosni. Stoga, molimo Vas, ako imate prijedlog za njeno unapređenje i poboljšanje, nemojte ga zadržati za sebe – podijelite ga s nama! Mi se uistinu zahvaljujemo na Vašim dobrim namjerama i konstruktivnim kritikama koje će te nam poslati na info(at)ssh.hr a kako bi ova stranica bila još bolja.
Sindikat strojovođa Hrvatske ne prikuplja niti obrađuje nikakve osobne podatke putem web stranice ili kolačića (cookie), a isti se mogu naći u vašem računalu zbog tehničkih razloga. Detaljnije na stranici: uvjeti korištenja