NAKON TRI DESETLJEĆA OPET ZAJEDNO - by Boris Ćavar

Možda želite napisati nešto o sebi ili saznati o drugima?
Andre Lenk
Site Admin
Posts: 1448
Joined: 20 Jan 2010, 20:47

NAKON TRI DESETLJEĆA OPET ZAJEDNO - by Boris Ćavar

Unread post by Andre Lenk »

SKUP STROJOVOĐA U SLAVONSKOM BRODU
NAKON TRI DESETLJEĆA OPET ZAJEDNO

U Slavonskom Brodu, 27. svibnja bilo je veselo. Nakon tri desetljeća okupili su se strojovođe sa mreže Hrvatskih željeznica da obilježe svoju obljetnicu završetka školovanja. Ondašnji 4 A i 4 B razred današnje Željezničko tehničke škole u Zagrebu završilo je tridest i osam strojovođa elektro i disel vuče. Bila je to druga generacija bivšeg «usmjerenog obrazovanja» i četverogodišnja škola.
Slavonci kao Slavonci, na kolodvoru u Brodu dočekali kolege sa slavonskom šljivom i svatovskom bukarom. Pošto strojovođe ne mogu bez vlakova i lokomotiva, fotografija na kolodvoru kraj lokomotive brzog vlaka, za početak. Izletište Poloj i odmaralište Sindikata strojovođa Slavonski Brod. Divota u zelenilu kraj obale Save. Prozivka, dok se janjac vrti na ražnju. Razredni starješina prof. Josip Pozojević umro prije četiri godine. Niko Ujaković, još radi na HŽ-u, predavač stručnih predmeta ispričao se što u zadnji tren nije mogao doći. Franjo Šego, profesor matematike još predaje u ŽTŠ-u, ostalih nema.
Stipo Opačak iz Osijeka, jedini je u mirovini, vojnoj, kao branitelj, te on vodi prozivku. Danijel Zajec, poginuo u ratu kao hrvatski vojnik. Boris Pušić iz Zagreba umro, kao još trojica strojovođa. Ostali, uz nekoliko dispečera vuče, još uvijek voze na HŽ-u, dok su dvojica u INI. Riječani nisu mogli doći, došli su Varaždinci, Zagrebčani, strojovođe iz Novske, Koprivnice, Siska.
Krenule su priče i sjećanja od prije tri desetljeća, doživljaji iz Đačkog doma, jer nakon trideset godina prvi put su se okupili, zahvaljujući angažiranju Josipa Bespaljka i ekipe iz Broda. Pjesma je odjekivala duboko u noć, čak do druge, bosanske obale Save. Zanimljivo je kako nakon trideset godina službe, ova generacija strojovođa većinom još uvijek vozi na HŽ-u. Započeli su raditi nekoliko dana nakon mature, jer su imali stipendiju. Nekolicini strojovođa sinovi su također završili školu za strojovođe, ali zbog recesije, čekaju posao.
Tekst i foto: B. Ćavar

Image Image Image Image
Etno kuća
Tipična kuća sa isključenom strujom,vodom i telefonom zbog neplaćenih računa.
Andre Lenk
Site Admin
Posts: 1448
Joined: 20 Jan 2010, 20:47

Re: NAKON TRI DESETLJEĆA OPET ZAJEDNO - by Boris Ćavar

Unread post by Andre Lenk »

Etno kuća
Tipična kuća sa isključenom strujom,vodom i telefonom zbog neplaćenih računa.
Post Reply