POTPISANI SPORAZUMI IZMEĐU SSH I UPRAVA HŽ PUTNIČKOG PRIJEVO

Andre Lenk
Site Admin
Posts: 1448
Joined: 20 Jan 2010, 20:47

POTPISANI SPORAZUMI IZMEĐU SSH I UPRAVA HŽ PUTNIČKOG PRIJEVO

Unread post by Andre Lenk »

POTPISANI SPORAZUMI IZMEĐU SSH I UPRAVA HŽ PUTNIČKOG PRIJEVOZA I HŽ CARGA O STROJNOM OSOBLJU I OSTALIM RADNICIMA HŽ VUČE VLAKOVA U PROCESU RESTRUKTURIRANJA
fotografija-a.JPG
S lijeva na desno: Nenad Mrgan, predsjednik SSH; dr.sc.Damir Grgić, Uprava-direktor HŽ Putničkog prijevoza d.o.o; Ivan Lešković dipl.ing, predsjednik Uprave HŽ Carga d.o.o.; Damir Tot dipl.ing, Uprava-direktor HŽ Vuče vlakova d.o.o. i Vlado Hanžek dipl.ing, član Uprave HŽ Carga d.o.o.


U petak, 14. rujna 2012. godine potpisan je Sporazum između Sindikata strojovođa Hrvatske s jedne strane i, s druge strane, HŽ Carga d.o.o. i HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. kao društava preuzimatelja i HŽ Vuče vlakova d.o.o. kao društva koje se preuzima. Sporazumom je utvrđeno da niti jedan strojovođa, kao niti neki drugi radnik strojnog osoblja, neće biti otpušten kao tehnološki višak, nego da će – ukoliko se pojavi nedostatak posla – biti uvedeno nepuno radno vrijeme i to prema precizno razrađenoj proceduri. Također, tim je Sporazumom utvrđena zabrana diskriminacije bilo kojeg radnika iz HŽ Vuče vlakova d.o.o. u odnosu na radnike koji su već sada zaposleni u HŽ Cargu d.o.o. i HŽ Putničkom prijevozu d.o.o.

Nadalje, potpisana su još dva Sporazuma. Jedan između Sindikata strojovođa Hrvatske i HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. , a drugi – identičan – između SSH i HŽ Carga d.o.o. Tim je sporazumima regulirana obveza društava preuzimatelja da izrade Pravilnik o organizaciji kojim će sistematizirati radna mjesta za sve radnike koje preuzimaju, te na taj način radnici iste stručne spreme i zanimanja koji su preuzeti od HŽ Vuče vlakova d.o.o. ne mogu biti dovedeni u nepovoljniji položaj u daljnjem procesu restrukturiranja u odnosu na radnike koji su bili prije preuzimanja zaposleni u društvima preuzimateljima.

Bitno je naglasiti da su sva tri Sporazuma utemeljena na pozitivnim zakonskim propisima i u potpunom suglasju s Odlukom Vlade RH o razdvajanju s preuzimanjem HŽ Vuče vlakova d.o.o. bez likvidacije, te da su sklopljeni kako u interesu radnika tako i na korist vlasnika – Republike Hrvatske. Primjerice, svaki strojovođa koji bi – da nije ovog Sporazuma – uslijed smanjivanja posla bio otpušten iz HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. ili HŽ Carga d.o.o. uz otpremninu bio bi „gotov proizvod“ za strane operatere koji jedva čekaju ulazak u Hrvatsku, te bi im se na taj način znatno pomoglo na štetu domaćeg operatera u teretnom prometu. Primjerice, samo osposobljavanje jednog strojovođe za samostalno rukovanje vučnim vozilom prema hrvatskim pozitivnim propisima, poslodavca košta oko 100.000 kuna, što je najveći trošak za osposobljavanje bilo kojeg željezničkog radnika. Tim je čudnije zašto neki sindikati zagovaraju otpuštanje strojovođa (to su oni isti koji su sada preko noći najednom vide se kao dušobrižnici i spasitelji strojovođa, oni isti koji su do pred pola godine govorili kako je jedini problem HŽ Vuča vlakova i kako je treba podjeliti). Svakako da se neće sprečavati nikome ako je to njegova volja da danas sutra promjeni poslodavca pogotovo ako neće biti dovoljno posla kod nacionalnog operatera.

WIN-WIN situacija

Uz to, HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i HŽ Cargo d.o.o. na ovaj način se ne moraju kreditno zaduživati za otpremnine, a strojovođama i ostalom strojnom osoblju su zajamčena radna mjesta, a financijski efekt ovakvog rješavanja mogućeg problema je potpuno jednak klasičnom otpuštanju viška radnika.

Umjesto priređivanja igrokaza s mahanjem zastavama i transparentima, marširanjem sa zviždaljkom u ustima ispred ministarstava, izabrali smo ovakav razložan i smiren pristup problemu koji je ispred nas te u konačnici time zajamčili svim radnicima strojnog osoblja radna mjesta, a ostalim radnicima HŽ Vuče vlakova d.o.o. pravedno i pošteno mjesto bez diskriminacije pri daljnjem restrukturiranju u društvima preuzimateljima, ma što god neki nazovi sindikalisti pričali i radili… Nekima je očito lakše hodati i pričati po ministarstvu da su strojovođe i njihov sindikat problem, nego li se primiti posla i riješiti problem svojih članova.

Međutim, sigurno je da su se neki naši kolege sindikalisti ponašali racionalnije i nisu dozvoljavali gomilanje administracije, te da nisu davali radnicima lažna obećanja danas bi nam svima bilo jednostavnije i ne bi imali tolikog viška i takve probleme. Kada se govori o administrativnom osoblju, ako je postojeći radnici u društvima preuzimateljima imaju posla preko glave kao što se priča, onda ne stoje tvrdnje koje se sada plasiraju kako će dolaskom radnika iz HŽ Vuče vlakova oni postati višak, jer radnici koji dolaze sa sobom donose i posao kojeg su do sada obavljali s povećanim naprezanjem. Smanjivanja administracije će biti, jer je zapošljavanja svojih žena, djece i rodbine bilo. Višak i sada nije riješen na način da su viškom proglašeni oni koji višak i jesu. U HŽ Vuči vlakova je toga sigurno bilo u najmanjoj mjeri, a Sindikat strojovođa takvu politiku nije zagovarao pogotovo ne ako nije za to bilo potrebe u tehnološkom procesu rada.

I sada, kada je sasvim sigurno da strojovođe neće zaustavljati vlakove zbog restrukturiranja, čak što više – kad smo potpisanim Sporazumom upravama i Vladi RH zajamčili da nećemo provoditi industrijske akcije zbog restrukturiranja i kad je očigledno da strojovođe ne predstavljaju nikakvu prepreku tom procesu (iako se s nekim potezima ne slažu), bit će zanimljivo vidjeti kako će se ponašati oni koji su pet godina zagovarali podjelu HŽ Vuče vlakova d.o.o. kao jedino rješenje za spas sustava i govorili kako je problem samo i isključivo u strojovođama i njihovom sindikatu.

Eto, od 1.listopada ne bi trebalo više biti HŽ Vuče vlakova d.o.o., a od 14. rujna strojovođe nemaju a niti su više problem u restrukturiranju. Ako je suditi po svim izjavama onih sindikalista koji su zadnjih pet godina pljuvali po HŽ Vuči vlakova, strojovođama i njihovom sindikatu, ispred nas su idilična vremena u kojima će na drveću rasti euri, dolari i pokoja kuna… Samo, izgleda, neće biti tako…

Zamjenik predsjednika SSH, Dalibor Petrović

Sporazumi za download:

Sporazum SSH-HŽ Cargo-HŽ Putnički prijevoz
Sporazum SSH-HŽ Putnički prijevoz
Sporazum SSH-HŽ Cargo
Etno kuća
Tipična kuća sa isključenom strujom,vodom i telefonom zbog neplaćenih računa.
Dalibor Petrovic
Moderator
Posts: 888
Joined: 03 Feb 2010, 22:51
Location: Bjelovar / Zagreb
Contact:

Re: POTPISANI SPORAZUMI IZMEĐU SSH I UPRAVA HŽ PUTNIČKOG PRI

Unread post by Dalibor Petrovic »

HVALA VAM!

Hvala svima Vama strojovođama i ostalim radnicima HŽ Vuče vlakova što ste svih ovih mjeseci ostali dostojanstveni, što ste stoički otrpjeli i podnijeli sva pljuvanja, omalovažavanja, podcjenjivanja i laži o našoj struci.

Hvala Vam što ste razumjeli, iako je ponekad to bilo teško za prihvatiti, da ne treba reagirati i trošiti energiju na demantiranje svih laži kojima su blatili našu struku i sve nas.

Hvala Vam što ste, iako često s mukom u želudcu, odslušali sve podvale, spinove i obmane onih među nama koji su prodali dušu vragu, a sve s namjerom da unište najveće zajedništvo i jedinu kolegijalnost na željeznici – zajedništvo i kolegijalnost strojovođa!

Hvala Vam što ste – iako je ponekad to bilo gotovo nemoguće – vjerovali da se iza našeg brda šutnje svih ovih mjeseci valja nešto veliko!

Hvala Vam, drage kolege, što ste i sada dok je bilo najteže, svojim postupcima, stavovima i ponašanjem jasno pokazali da jedinstvo iz 1989. još uvijek živi u nama iako su mnogi od nas postali pripadnici najvećeg zajedništva među hrvatskim radnicima nakon 1989.

Hvala Vam, dragi prijatelji, jer svojim ste stavovima i ponašanjem jasno pokazali da – mi smo uvijek naprijed!!!

Bili, jesmo i bit ćemo!
Ako se boriš - možda ćeš izgubiti. Ako se predaš - sigurno si izgubio!
frenki
Član SSH
Posts: 432
Joined: 14 Feb 2010, 05:26

Re: POTPISANI SPORAZUMI IZMEĐU SSH I UPRAVA HŽ PUTNIČKOG PRI

Unread post by frenki »

HVALA I VAMA, PREDSJEDNIŠTVU SSH, ČLANOVIMA PREDSJEDNIŠTVA, ŠTO STE SVOJIM ZALAGANJEM I POŽRTVOVNIM RADOM USPIJELI SAČUVATI RADNA MJESTA SVIH NAS! UVIJEK SMO IMALI POVJERENJA U VAS I ZNALI SMO DA ĆETE UČINITI SVE, KAKO BI ZAŠTITILI I SAČUVALI SVAKO RADNO MJESTO. TO NAS JOŠ VIŠE UČVRŠĆUJE I SAMO ZAJEDNO U JAKOM SINDIKATU MOŽEMO USPJETI! BRAVO MOMCI!!!
yamaha
Član SSH
Posts: 162
Joined: 10 Feb 2010, 14:07

Re: POTPISANI SPORAZUMI IZMEĐU SSH I UPRAVA HŽ PUTNIČKOG PRI

Unread post by yamaha »

HVALA VAM NA SVEMU!!!!
Post Reply